MBO? Dan zul je wel dom zijn!

‘Mbo’ers zijn een enorme rijkdom. De maatschappelijke waardering moet écht omhoog.’ – Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs

‘Doe je maar mbo? Dan zul je wel dom zijn!’ Of ‘Zorg je ervoor dat je ook nog een hbo-diploma haalt?’ Mbo-studenten krijgen in hun omgeving vaak te maken met dit soort opmerkingen. Ook op andere plekken in de samenleving lopen ze aan tegen een onderwaardering van hun opleidingsniveau. Niet welkom op een stageplek, of wel welkom maar enkel voor de vervelende klusjes.

Mbo’ers voelen zich vaak onderschat en ongezien, terwijl ons land ruim een half miljoen mbo-studenten telt. Ruim zestig procent van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar is in het bezit van maximaal een mbo-diploma. De maatschappij wordt draaiende gehouden door mbo’ers; waar zouden we zijn zonder de kapper of de kok, de bakker of de bloemist?

In ‘Mbo? Dan zul je wel dom zijn!’ komen mbo-studenten aan het woord. Wie zijn zij? Wat heeft het mbo-onderwijs hen gebracht? Wat zijn hun dromen en ambities? Dit boek geeft ze een gezicht. Het boek schreef ik samen met Rachel Stolk, die jarenlang werkzaam is in het mbo. De vormgeving en fotografie is gedaan door mbo-studenten. Met dit boek hopen wij dat mbo-studenten meer waardering krijgen voor hun onmisbare plek in de maatschappij.

Het boek is hier eenvoudig te bestellen.

Hugo Verkley

Onderzoek en Journalistiek