• Los 33

Los 33

De nasleep van de Chileense mijnramp

In 2010 werd het Chileense Copiapó wereldnieuws. Vlak bij deze stad kwamen op 5 augustus 2010 33 mijnwerkers vast te zitten in de San José mijn. 69 dagen verbleven zij op bijna zevenhonderd meter diepte. Voor het oog van miljoenen tv-kijkers werden zij, op 12 en 13 oktober 2010, één voor één bevrijd. ‘Los 33’ werden als helden onthaald en kregen uitnodigingen om onder meer Disney World in Amerika en voetbalwedstrijden van Real Madrid en Manchester United te bezoeken.

Een poos na de ramp gaat het met de ene mijnwerker een stuk beter dan met de ander. De media en de overheid hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Dat zal blijken uit mijn boek, Estamos bien en el refugio Los 33 – De nasleep van de Chileense mijnramp, waarin betrokkenen terugkijken op de mijnramp en vertellen over hun vaak ingrijpend veranderde leven.

Ter afronding van de master Culturele Antropologie: Multiculturalisme in Vergelijkend Perspectief aan de Universiteit Utrecht, deed ik begin 2012 drie maanden onderzoek in Chili. Een uitgever vond mijn onderzoek zo interessant dat de verhalen die ik optekende werden uitgegeven als boek. Eerder publiceerde ik over dit onderwerp al een aantal artikelen in dagblad Trouw.

Lezen

Het boek downloaden

Het boek is hier nu gratis te downloaden als PDF.

Los 33 in de media

Artikel conSentido

Op 22 augustus 2013 verscheen er een stuk over mijn boek op de site van het online Latijns-Amerika magazine conSentido.

Lees meer

Lezing KIVI NIRIA

Op 27 februari 2013 mocht ik een lezing over mijn boek geven aan leden van KIVI NIRIA Afdeling voor Mijnbouw te Delft

Lees meer

Recensie Leestafel

Op 9 februari 2013 schonk de boekrecensiesite Leestafel aandacht aan mijn boek. Lees hier hun recensie.

Lees meer

Interview Cappuccino

Op 5 januari 2013 was ik te gast bij het Radio 2 programma Cappuccino om over mijn boek te praten. Beluister het interview hier.

Lees meer

Interview Sevendays

Op 21 december 2012 stond er in jongerenkrant Sevendays een interview met mij naar aanleiding van mijn boek.

Lees meer

Interview AD

Op 17 december 2012 verscheen er zowel in AD Groene Hart, AD Amersfoortse Courant als AD Utrechts Nieuwsblad een interview met mij naar aanleiding van mijn boek.

Lees meer

Hugo Verkley

Onderzoek en Journalistiek